Datsis Physiotherapy Άρθρα Αθλητικές κακώσεις

Αθλητικές κακώσεις

αθλητικές κακώσεις

Ο Ρόλος της Φυσιοθεραπείας στη Θεραπεία των Αθλητικών Κακώσεων.

Οι αθλητικές κακώσεις εμφανίζονται πολύ συχνά στον κόσμο του αθλητισμού, επηρεάζοντας τόσο επαγγελματίες αθλητές όσο και ερασιτέχνες . Αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να κυμαίνονται από μικρούς (διαστρέμματα και τραβήγματα) μέχρι πιο σοβαρές καταστάσεις όπως (ρήξεις συνδέσμων ή κατάγματα). Ανεξαρτήτως της σοβαρότητας, η κατάλληλη θεραπεία είναι κρίσιμη για να διασφαλιστεί η πλήρης ανάρρωση και η επιστροφή στον αγωνιστικό χώρο, το γήπεδο ή οπουδήποτε άλλου δραστηριοποιείται ο καθένας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, η φυσιοθεραπεία διαδραματίζει έναν κομβικό ρόλο στην αποκατάσταση και ανάρρωση από αθλητικούς τραυματισμούς.

Κατανόηση των Αθλητικών Κακώσεων

Πριν εξετάσουμε τον ρόλο της φυσιοθεραπείας, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τη φύση των αθλητικών τραυματισμών και τις αθλητικές κακώσεις. Αυτοί μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ευρέως σε δύο τύπους: αιφνίδιοι και τραυματισμοί λόγω υπερβολικής χρήσης. (Overused injuries)

Αιφνίδιοι Τραυματισμοί

Προκύπτουν ξαφνικά και συχνά είναι αποτέλεσμα ενός τραυματικού συμβάντος, όπως μια πτώση, σύγκρουση ή άμεση επίδραση. Συνηθισμένοι αιφνίδιοι τραυματισμοί περιλαμβάνουν διαστρέμματα, τραβήγματα, θλάσεις, μερικές οι ολικές ρήξεις συνδέσμων, καταγμάτα εξαρθρώσεις κ.α.. Όλα τα παραπάνω μπορούν να προκαλέσουν τις αθλητικές κακώσεις.

Τραυματισμοί λόγω Υπερβολικής Χρήσης

Αναπτύσσονται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου λόγω επαναλαμβανόμενων κινήσεων και υπερφόρτωσης σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος. Οι τραυματισμοί λόγω υπερβολικής χρήσης είναι συνηθισμένοι σε αθλήματα που περιλαμβάνουν επαναλαμβανόμενη κίνηση, όπως το τρέξιμο ή το Τέννις , τα βάρυ στο γυμναστήριο, κλπ και μπορούν να εκδηλωθούν ως τενοντίτιδα, κατάγματα από μεγάλες φορτίσεις ή χρόνιο πόνο.

Ο Ρόλος της Φυσιοθεραπείας

Σε ότι αφορά τις αθλητικές κακώσεις, η Φυσικοθεραπεία εξειδικεύεται στη βελτιστοποίηση της φυσικής λειτουργίας και της κινητικότητας. Όσον αφορά τους αθλητικούς τραυματισμούς, οι φυσιοθεραπευτές διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο σε ολόκληρη τη διαδικασία θεραπείας, από την αρχική αξιολόγηση ως τα τελικά στάδια αποκατάστασης. Εδώ είναι πώς συμβάλλουν στην ανάρρωση των αθλητών:

Αξιολόγηση και Διάγνωση

Το πρώτο βήμα στη θεραπεία ενός αθλητικού τραυματισμού είναι μια λεπτομερής αξιολόγηση Όπως επίσης και το ιστορικό της κάκωσης. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν διάφορα εργαλεία διάγνωσης και κλινικής αξιολόγησης όπως επίσης και μέσω ακτινογραφιών ,μαγνητικής ή αξονικής τομογραφίας , για να εντοπίσουν την ακριβή φύση και τον βαθμό του τραυματισμού. Αυτή η διάγνωση καθοδηγεί την ανάπτυξη ενός εξατομικευμένου σχεδίου θεραπείας.

Διαχείριση του Πόνου

Η διαχείριση του πόνου είναι ένα κύριο στοιχείο της αθλητικής αποκατάστασης. Οι φυσιοθεραπευτές χρησιμοποιούν μια σειρά τεχνικών, όπως Τεχνικες manual Therapy ( τεχνικές χειροπρακτικής )βελονισμό ,των μεθόδων όπως η Ηλεκτροθεραπεία ,θεραπεία με θερμότητα και κρύο ειδικές τεχνικές μάλαξης και των θεραπευτικών ασκήσεων, για να ανακουφίσουν από τον πόνο και να προωθήσουν την αποκατάσταση.

Επανάκτηση της Κινητικότητας

Η έλλειψη κινητικότητας μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία των μυών και περιορισμό της κίνησης των αρθρώσεων. Οι φυσιοθεραπευτές με ειδικές τεχνικές βοηθούν στην Επανάκτηση της φυσιολογικής κινητικότητας, και σταδιακά και της μυϊκής ενδυνάμωσης στην πάσχουσα περιοχή.

Ισχύς και Ενδυνάμωση

Μόλις έχει αρχίσει να υποχωρεί ο έντονος αρχικός πόνος και το οίδημα, η προσοχή μας εστιάζει στην ανοικοδόμηση της δύναμης και της Λειτουργικότητας. Οι φυσιοθεραπευτές δημιουργούν εξατομικευμένα προγράμματα ασκήσεων που προχωρούν σταδιακά για να βοηθήσουν τους αθλητές να ανακτήσουν το προ-τραυματικό τους επίπεδο φυσικής κατάστασης Και να επανέλθουν με ασφάλεια στις αθλητικές τους δραστηριότητες.

υπηρεσίες φυσικοθεραπείας
Instagram

Τι είπαν οι ασθενείς μου

Gregory Staggel
Gregory Staggel
7 Oκτώβριος 2023
Από την πρώτη στιγμή που περάσα την πόρτα του ιατρείου, η εγκάρδια υποδοχή και η επαγγελματική στάση με έκαναν να νιώθω άνετα και ασφαλής. Ένα από τα στοιχεία που καταπλήσσουν είναι η διαρκής εκπαίδευση και η υιοθέτηση των πιο σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων. Πάντα είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της φυσιοθεραπείας και διασφαλίζει ότι η πρακτική του ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα. Είναι εμφανές ότι η φυσιοθεραπεία για αυτόν δεν αποτελεί απλώς επάγγελμα, αλλά αντιπροσωπεύει μια αληθινή αποστολή. Η επιμονή του, σε συνδυασμό με τον θερμό χαρακτήρα του, δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που ενισχύει την θεραπευτική διαδικασία. Συνοψίζοντας, η συνεργασία μου μαζί του αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας και αφοσίωσης προς την υγεία μου. Είναι προφανές ότι η εμπειρία, ο επαγγελματισμός και η αγάπη για το επάγγελμα του αναδεικνύονται σε κάθε συνεδρία, καθιστώντας τη φυσιοθεραπεία μια αναζωογονητική εμπειρία για το σώμα και το πνεύμα.
Ναταλία Κεφαλληνού
Ναταλία Κεφαλληνού
2 Oκτώβριος 2023
Η εμπειρία από το φυσικοθεραπείο ήταν πολύ ικανοποιητική! Ο κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος, ο επαγγελματισμός του Χάρη και οι εξειδικευμένες ασκήσεις με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό με το πρόβλημά μου. Σε κάθε συνεδρία έβλεπα σταθερή βελτίωση στο πόδι μου. Ταυτόχρονα, το φιλικό και ευχάριστο κλίμα που δημιουργούσε ο φυσικοθεραπευτής μου κέρδισε την εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφίλακτα!
Giannis Dendrinos
Giannis Dendrinos
28 Σεπτέμβριος 2023
Απευθύνθηκα στον Κ. Ντάτση για συνεδρίες φυσικοθεραπείας και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Κ. Ντάτσης είναι πολύ επεξηγηματικός ως προς τις λύσεις που προσφέρει, καθησυχαστικός. Μου πρότεινε επίσης μια σειρά από λύσεις που με ωφέλησαν. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα κυρίως για την εμπιστοσύνη που μου γέννησε ως επαγγελματίας.
sarah cui
sarah cui
8 Σεπτέμβριος 2023
Highly recommend!The most professional physiotherapists I had visited in Athens~ especially the acupuncture,helped me a lot.
Dora Alexandri
Dora Alexandri
26 Iούνιος 2023
Εδώ κ 2 μήνες περίπου ξεκίνησα φυσικοθεραπείες λόγω χρόνιου προβλήματος ευθειασμού στον αυχένα αλλά κ μέσης. Η βελτίωση είναι σημαντική κ αυτό οφείλεται στην άρτια γνώση κ πείρα από τον φυσικοθεραπευτή Χάρη Ντάτση. Προσιτός, ευγενικός , καταρτισμένος στη δουλειά του με τα κατάλληλα μέσα, εδώ πρέπει να πω κ με τον ιδιαίτερα προσεγμένο κ καθαρό χώρο νιώθεις ασφάλεια κ ηρεμία. Συνεχίζω κ θα συνεχίσω να τον εμπιστεύομαι!!!
Nikos Anastasopoulos
Nikos Anastasopoulos
26 Μάιος 2023
Ο Χάρης Ντατσης είναι εξαιρετικός στη δουλειά του. Με υπομονή και επιμονή και επιστημονική κατάρτιση καθώς και μεγάλη εμπειρία με βοήθησε να αποκτήσω μια ποιοτική καθημερινοτητα.
Stratos Kamargiakis
Stratos Kamargiakis
8 Φεβρουάριος 2023
Συστήνω ανεπιφύλακτα! Προσεγμένες και εξελιγμένες εγκαταστάσεις, χαλαρο και φιλικό κλίμα και πάνω από ολα επαγγελματισμος. Προσωποποιημενη ανάλυση ιστορικού ασθενούς, προσαρμογή θεραπείας στις δυνατότητες του και συνέπεια!
Mike Tsantilas
Mike Tsantilas
6 Φεβρουάριος 2023
Είναι επαγγελματίας, ξέρει πολύ καλά το πως λειτουργεί το σώμα! Είχα χρόνιο θέμα και με βοήθησε πολύ!
Ioυλία Βλάχου
Ioυλία Βλάχου
5 Φεβρουάριος 2023
Είναι εξαιρετικος επαγγελματιας και άνθρωπος, είδα διαφορά σε λίγες μόνο συνεδρίες (ο βελονισμός με βοήθησε πάρα πολύ εμένα προσωπικά, όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές που χρησιμοποιεί). Τον συστήνω ανεπιφύλακτα και δε τον αλλάζω με τίποτα, ότι και να πω είναι λίγο.
Ilias Smyrnaios
Ilias Smyrnaios
23 Σεπτέμβριος 2022
Απλά εξαιρετικός επαγγελματίας. Το υψηλό επίπεδο των γνώσεων & της εμπειρίας του σε συνδυασμό με τον δυναμικό αλλά ευαίσθητο χαρακτήρα του συντελούν σε θεραπείες με αποτέλεσμα!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!

Φόρμα Επικοινωνίας

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ονοματεπώνυμο