Datsis Physiotherapy Άρθρα Μήπως έχετε σύνδρομο κακής στάσης σώματος;

Μήπως έχετε σύνδρομο κακής στάσης σώματος;

σύνδρομο κακής στάσης σώματος

Σωστή στάση σημαίνει οι αρθρώσεις και οι υπόλοιπες δομές που σχετίζονται με αυτές, να συγκρατούνται σε τέτοια θέση ώστε η επιβάρυνση που δέχονται να είναι όσο το δυνατό μικρότερη.

Γράφει ο Χάρης Ντατσής

Η στάση του σώματος επηρεάζεται από τη δύναμη της βαρύτητας. Η ένταση της καθημερινότητας προκαλεί σημαντική φόρτιση, η οποία επιδεινώνεται από την λανθασμένη θέση και στάση του σώματος, όπως επίσης και από την αδυναμία του μυϊκόυ σύστηματος. Αποτέλεσμα είναι η φθορά στις δομές που συγκρατούν τον σκελετό (μύες, σύνδεσμοι). Τα κύρια συμπτώματα τότε είναι πόνος, περιορισμός της κίνησης και μυϊκή αδυναμία. Εάν συνεχιστεί η επιβάρυνση, επηρεάζονται με την σειρά τους τα νεύρα της περιοχής, με αποτέλεσμα την πρόκληση φλεγμονής όπως ισχιαλγία, οσφυαλγία, ωμαλγίες, αυχενικό σύνδρομο, ημικρανίες, πόνος στην πλάτη κ.ά.

Το σώμα αποτελεί ένα ενιαίο σύνολο, στο οποίο οι μορφολογικές επιπτώσεις που έχει η κακή στάση (McKenzie 1981-1990) όπως γυρτοί ώμοι, απώλεια οσφυικής λόρδωσης και πρόσθια κλήση κεφαλής, προκαλούν σημαντικές επιπτώσεις και στη συνολική υγεία και λειτουργία του οργανισμού. Για παράδειγμα, η σκολίωση στην θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης επηρεάζει την αναπνευστική λειτουργία, λόγω περιορισμού της κινητικότητας του θώρακα, καθώς επίσης το πεπτικό και το κυκλοφορικό σύστημα.

Σύνδρομο κακής στάσης σώματος και αιτίες

• Επαναλαμβανόμενη κακή στάση στην επαγγελματική ενασχόληση.
• Λανθασμένη θέση και στάση κατά τη διάρκεια της ηρεμίας.
• Οφθαλμολογικές διαταραχές.
• Διαταραχή βάδισης και μη σωστά παπούτσια.
• Αναπνευστικά προβλήματα.
• Σκολίωση, κύφωση, λόρδωση
• Κακή διατροφή.
• Αδύναμο μυοσυνδεσμικό σύστημα.

Στάση σώματος και ψυχολογία

Στη σωστή στάση σώματος αντικατοπτρίζεται πολλές φορές όμως και κάτι στο οποίο λίγοι ειδικοί δίνουν την πρέπουσα σημασία. Την ψυχολογία. Για παράδειγμα, κάποιος που “καμπουριάζει” δίνει την εντύπωση ότι είναι ανασφαλής, ταπεινός, εσωστρεφής κλπ. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Χίλντεσχαιμ της Γερμανίας, αποδείχτηκε ότι η κακή στάση σώματος έχει άμεση σχέση με τη μελαγχολία και τα αρνητικά συναισθήματα.

Αντιμετώπιση

Κάποια πράγματα, όπως η σίτιση, βάδιση, η στάση και γενικότερα το πώς εκτελούμε πολλές καθημερινές μας δραστηριότητες, γίνονται μηχανικά, γιατί υπάρχουν αποθηκευμένες στο σκληρό δίσκο του εγκεφάλου μας. Αυτό όμως αλλάζει, ανάλογα από τα ερεθίσματα που δέχεται από το περιβάλλον. Συνεπώς, με τη βοήθεια του φυαικοθεραπευτή σας, μπορείτε να εντοπίαετε, επανεκπαιδεύαετε και να βελτιώσετε τα λανθασμένα σας πρότυπα.

Η χρήση του υπολογιστή

Κάτι άλλο πολύ σημαντικό τα τελευταία χρόνια που απασχολεί πολλούς επαγγελματίες και μη, είναι η σωστή στάση κατά την χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η χρήση ενός πληκτρολογίου ή ποντικιού μπορεί να συνδεθεί με σοβαρούς τραυματισμούς ή ανωμαλίες.

Όταν χρησιμοποιείτε έναν υπολογιστή, όπως συμβαίνει και με πολλές άλλες δραστηριότητες, ίσως να αισθανθείτε περιστασιακά άβολα στις παλάμες, τους βραχίονες, τους ώμους ή άλλα μέρη του σώματός σας. Εάν, ωστόσο, αισθανθείτε συμπτώματα όπως επίμονη ή επαναλαμβανόμενη δυσφορία, πόνο, σουβλιές, αίσθηση τσιμπήματος βελόνας, φαγούρα, μούδιασμα, την αίσθηση ότι καίγεστε ή ακαμψία, επισκεφτείτε αμέσως τον φυσικοθεραπευτή ή τον γιατρό σας ακόμα και αν τα συμπτώματα εμφανίζονται όταν δεν εργάζεστε στον υπολογιστή σας. Αυτού του είδους τα συμπτώματα μπορούν να συσχετιστούν με επίπονους τραυματισμούς ή πρόκληση βλάβης των νεύρων, των μυών, των τενόντων ή των αρθρώσεων .

Αυτοί οι μυοσκελετικοί τραυματισμοί περιλαμβάνουν το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα, την τενοντίτιδα, την τενοντοελυτρίτιδα κ.ά.

Για να ελαχιστοποιήσετε την κάμψη και τη στροφή του αυχένα

• Τοποθετήστε το επάνω μέρος της οθόνης κοντά στο ύψος του ματιού.
• Τοποθετήστε την οθόνη στο κέντρο μπροστά σας. Εάν ασχολείστε περισσότερη ώρα με τα έγγραφα σας παρά με τον υπολογιστή, τοποθετήστε τα μπροστά σας και την οθόνη σας λίγο πιο στο πλάι.
Για να ελαττώσετε την κούραση των ματιών σας
• Τοποθετήστε την οθόνη σε απόσταση σχεδόν ίση με το βραχίονα του χεριού σας, όταν κάθεστε άνετα μπροστά από την οθόνη.
• Μην παραλείπετε να καθαρίζετε την οθόνη σας.
• Ρυθμίστε τη φωτεινότητα και το κοντράστ της οθόνης σας.
• Ρυθμίστε το μέγεθος γραμματοσειράς στην οθόνη σας, επιλέγοντας μια ρύθμιση με την οποία αισθάνεστε άνετα.
• Χαλαρώστε τους βραχίονες και τα χέρια σας όταν δεν πληκτρολογείτε, με απλές ολιγόλεπτες διατάσεις.
• Προσαρμόστε την καρέκλα σας ώστε το κάθισμα να μην πιέζει το πίσω μέρος από τα γόνατά σας.
• Πληκτρολογείτε χωρίς να χτυπάτε τα πλήκτρα και διατηρήστε τις παλάμες και τα δάκτυλά σας χαλαρά.
• Χρησιμοποιείτε ελάχιστη δύναμη όταν κάνετε κλικ στο ποντίκι ή όταν χρησιμοποιείτε joystick παίζοντας κάποιο παιχνίδι.
• Κρατάτε το ποντίκι με χαλαρό χέρι και μην το πιάνετε σφικτά. Αποφεύγετε να στηρίζετε τους καρπούς και τις παλάμες σας σε οποιαδήποτε επιφάνεια, όταν πληκτρολογείτε.

Συχνά διαλείμματα

Τα διαλείμματα είναι σημαντικό να γίνονται με το πρώτο σύμπτωμα ενόχλησης ή κούρασης, η συχνότητα έχει να κάνει με αυτό και όχι με το είδος της εργασίας. Μην υπομένετε παρατεταμένα συμπτώματα, σηκωθείτε και περπατήστε για 5-10 λεπτά. Διατάσεις και ένα μικρό ζέσταμα πριν την έναρξη της εργασίας θα ήταν σίγουρα ωφέλιμο.

Η πρόληψη είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος μας!


Τι είπαν οι πελάτες μου

Gregory Staggel
Gregory Staggel
7 Oκτώβριος 2023
Από την πρώτη στιγμή που περάσα την πόρτα του ιατρείου, η εγκάρδια υποδοχή και η επαγγελματική στάση με έκαναν να νιώθω άνετα και ασφαλής. Ένα από τα στοιχεία που καταπλήσσουν είναι η διαρκής εκπαίδευση και η υιοθέτηση των πιο σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων. Πάντα είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της φυσιοθεραπείας και διασφαλίζει ότι η πρακτική του ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα. Είναι εμφανές ότι η φυσιοθεραπεία για αυτόν δεν αποτελεί απλώς επάγγελμα, αλλά αντιπροσωπεύει μια αληθινή αποστολή. Η επιμονή του, σε συνδυασμό με τον θερμό χαρακτήρα του, δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που ενισχύει την θεραπευτική διαδικασία. Συνοψίζοντας, η συνεργασία μου μαζί του αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας και αφοσίωσης προς την υγεία μου. Είναι προφανές ότι η εμπειρία, ο επαγγελματισμός και η αγάπη για το επάγγελμα του αναδεικνύονται σε κάθε συνεδρία, καθιστώντας τη φυσιοθεραπεία μια αναζωογονητική εμπειρία για το σώμα και το πνεύμα.
Ναταλία Κεφαλληνού
Ναταλία Κεφαλληνού
2 Oκτώβριος 2023
Η εμπειρία από το φυσικοθεραπείο ήταν πολύ ικανοποιητική! Ο κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος, ο επαγγελματισμός του Χάρη και οι εξειδικευμένες ασκήσεις με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό με το πρόβλημά μου. Σε κάθε συνεδρία έβλεπα σταθερή βελτίωση στο πόδι μου. Ταυτόχρονα, το φιλικό και ευχάριστο κλίμα που δημιουργούσε ο φυσικοθεραπευτής μου κέρδισε την εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφίλακτα!
Giannis Dendrinos
Giannis Dendrinos
28 Σεπτέμβριος 2023
Απευθύνθηκα στον Κ. Ντάτση για συνεδρίες φυσικοθεραπείας και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Κ. Ντάτσης είναι πολύ επεξηγηματικός ως προς τις λύσεις που προσφέρει, καθησυχαστικός. Μου πρότεινε επίσης μια σειρά από λύσεις που με ωφέλησαν. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα κυρίως για την εμπιστοσύνη που μου γέννησε ως επαγγελματίας.
sarah cui
sarah cui
8 Σεπτέμβριος 2023
Highly recommend!The most professional physiotherapists I had visited in Athens~ especially the acupuncture,helped me a lot.
Dora Alexandri
Dora Alexandri
26 Iούνιος 2023
Εδώ κ 2 μήνες περίπου ξεκίνησα φυσικοθεραπείες λόγω χρόνιου προβλήματος ευθειασμού στον αυχένα αλλά κ μέσης. Η βελτίωση είναι σημαντική κ αυτό οφείλεται στην άρτια γνώση κ πείρα από τον φυσικοθεραπευτή Χάρη Ντάτση. Προσιτός, ευγενικός , καταρτισμένος στη δουλειά του με τα κατάλληλα μέσα, εδώ πρέπει να πω κ με τον ιδιαίτερα προσεγμένο κ καθαρό χώρο νιώθεις ασφάλεια κ ηρεμία. Συνεχίζω κ θα συνεχίσω να τον εμπιστεύομαι!!!
Nikos Anastasopoulos
Nikos Anastasopoulos
26 Μάιος 2023
Ο Χάρης Ντατσης είναι εξαιρετικός στη δουλειά του. Με υπομονή και επιμονή και επιστημονική κατάρτιση καθώς και μεγάλη εμπειρία με βοήθησε να αποκτήσω μια ποιοτική καθημερινοτητα.
Stratos Kamargiakis
Stratos Kamargiakis
8 Φεβρουάριος 2023
Συστήνω ανεπιφύλακτα! Προσεγμένες και εξελιγμένες εγκαταστάσεις, χαλαρο και φιλικό κλίμα και πάνω από ολα επαγγελματισμος. Προσωποποιημενη ανάλυση ιστορικού ασθενούς, προσαρμογή θεραπείας στις δυνατότητες του και συνέπεια!
Mike Tsantilas
Mike Tsantilas
6 Φεβρουάριος 2023
Είναι επαγγελματίας, ξέρει πολύ καλά το πως λειτουργεί το σώμα! Είχα χρόνιο θέμα και με βοήθησε πολύ!
Ioυλία Βλάχου
Ioυλία Βλάχου
5 Φεβρουάριος 2023
Είναι εξαιρετικος επαγγελματιας και άνθρωπος, είδα διαφορά σε λίγες μόνο συνεδρίες (ο βελονισμός με βοήθησε πάρα πολύ εμένα προσωπικά, όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές που χρησιμοποιεί). Τον συστήνω ανεπιφύλακτα και δε τον αλλάζω με τίποτα, ότι και να πω είναι λίγο.
Ilias Smyrnaios
Ilias Smyrnaios
23 Σεπτέμβριος 2022
Απλά εξαιρετικός επαγγελματίας. Το υψηλό επίπεδο των γνώσεων & της εμπειρίας του σε συνδυασμό με τον δυναμικό αλλά ευαίσθητο χαρακτήρα του συντελούν σε θεραπείες με αποτέλεσμα!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε πληροφορία.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ονοματεπώνυμο