Datsis Physiotherapy Άρθρα Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Με τον όρο αυτό περιγράφουμε την κλινική κατάσταση κατά την οποία οι τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου προσκρούουν, έρχονται δηλαδή σε επαφή με γειτονικές ανατομικές δομές και σημεία που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ερεθισμός ,πόνος όπως επίσης και φλεγμονή της περιοχής. Μια μικρή αναφορά στην ανατομία του ώμου ισως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πάθηση αυτή.

Ανατομία του Ώμου

Ο ώμος είναι ίσως  η πιο  περίπλοκη άρθρωση και έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα .Ο σχηματισμός της γίνεται από 3 οστά: το οστό του άνω άκρου του χεριού (βραχιόνιο), την ωμοπλάτη και την κλείδα. Είναι μια άρθρωση που μοιάζει με σφαίρα.Συγκεκριμένα η κεφάλη του βραχιονίου που μοιάζει με μια (σφαίρα) αρθρώνεται με μια κοίλη επιφάνεια της ωμοπλάτης που ονομάζεται ωμογλήνη.Ένας ολισθηρός και λείος αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες της σφαίρας και της ωμογλήνης που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ώστε το ένα οστό να γλιστρά πάνω στο άλλο χωρίς τριβή. Η ωμογλήνη περιβάλλεται από ένα σκληρό δαχτυλίδι ινώδους ιστού που λέγεται επιχείλιος χόνδρος και  δημιουργεί τη σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου. 
Η άρθρωση περιβάλλεται από ένα συνδετικό ιστό που σχηματίζει τον αρθρικό θύλακο. Ο θύλακος αυτός σχηματίζει σε κάποια σημεία πιο παχιές  δέσμες που αποτελούν τους συνδέσμους έτσι ώστε να  κρατά την άρθρωση ενωμένη. Το εσωτερικό περίβλημα του θυλάκου είναι ο αρθρικός υμένας όπου εκεί γίνετε η παραγωγή υγρού και που λιπαίνει την άρθρωση.

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου
Το τενόντιο πέταλο του ώμου αποτελείται από 4 Βασικούς τένοντες :

τον υπερακανθιο ,
τον υπακάνθιο,
τον υποπλάτιο και τον ελάσσονα στρογγύλο
οι οποίοι σχηματίζουν ένα ενιαίο πέταλο τενόντων που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιονίου και επιτρεπει ολες τις κινήσεις του ώμου.Η κύρια λειτουργία του τενοντίου πετάλου είναι να παρέχει σταθερότητα,δυναμική , επικεντρώνοντας την κεφαλή του βραχιονίου στην ωμογλήνη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή κίνηση στην άρθρωση του ώμου.

Τί περιλαμβάνει το σύνδρομο Πρόσκρουσης;

Η Υπακρωμιακή Πρόσκρουση είναι το πρώτο στάδιο του συνδρόμου τενοντίου πετάλου του ώμου που περιλαμβάνει τις εξής παθήσεις.

Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται:

  • την πρόσκρουση των τενόντων με αποτέλεσμα την φλεγμονή τους και ισχυρό πόνο.
  • Την αρθροπάθεια του ώμου.
  • Την μερική και η ολική ρήξη του τενοντίου πετάλου
  • Την αρθροπάθεια του ώμου.

Τί συμβαίνει κατά την Υπακρωμιακή Πρόσκρουση;

Αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου και μη ομαλής λειτουργικότητας της άρθρωσης του ώμου.

Είναι ένα αποτέλεσμα συμπίεσης των τενόντων του ώμου ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου και την ακρωμιοκλειδική άρθρωση, το πρόσθιο τμήμα του ακρωμίου, τον καρακοακρωμιακό σύνδεσμο.

Προδιάθεση συνδρόμου πρόσκρουσης

Μείζων ρόλο παίζει η εκφύλιση και η μη σωστή λειτουργία του στροφικού πετάλου με αποτέλεσμα η κεφαλή του βραχιονιου να μετακινηθεί προς τα πάνω.

Η μη σωστή κίνηση κ λειτουργικότητα της ωμοπλάτης προδιαθέτουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Επίσης η πόρωση καταγμάτων της περιοχής σε μη σωστή θέση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το σύνδρομο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Έντονος Πόνος στην περιοχή του ώμου αλλά κ γύρω από αυτή είναι το κυριότερο σύμπτωμα. Επιδεινώνεται με τις κινήσεις και δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο της κεφαλής. Όταν ο πόνος εμφανίζεται την νύχτα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε αυτό συνοδεύει τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση στο συγκεκριμένο σύνδρομο;

Η διάγνωση γίνεται μέσω λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση & αξιολόγηση από ειδικό Ορθοπαιδικό ή Φυσικοθεραπευτή με εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου. Πραγματοποιούνται ειδικά τεστ που θέτουν την διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης. Παράλληλα γίνεται έλεγχος για συνοδές παθήσεις στην περιοχή του ώμου.

Για να βεβαιωθούμε στην διάγνωση θα ήταν σκόπιμο να χρειαστούν ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία ώμου.

Αντιμετωπιση για το Σύνδρομο Πρόσκρουσης του Ώμου;

Συντηρητική αντιμετώπιση

Αρχική αντιμετώπιση των ασθενών που περιλαμβάνει:

Ανάπαυση ή εκμάθηση και τροποποίηση δραστηριοτήτων καθημερινότητας.
Χορήγηση Μη στεροειδών Αντιφλεγμονώδων Φαρμάκων εφόσον το προτείνει ο θεράπων Ιατρός.

Φυσικοθεραπεία.
Η Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση ,η λεπτομερής αξιολόγηση του ασθενούς και το αναλυτικό ιστορικό είναι μια σημαντική βάση και προϋπόθεση ώστε να επιτευχθεί και το μέγιστο αποτέλεσμα .

Εξειδικευμένες τεχνικές χειροπρακτικής (Manual Therapy)

Ειδικά μέσα Ηλεκτροθεραπείας

Άσκηση από εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή με εξατομικευμένο ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης της ωμικής ζώνης .

Εκμάθηση, πληροφόρηση, ενημέρωση ασκησιολογίου που θα είναι σημαντικό να ακολουθήσει ο ασθενής στο σπίτι -γυμναστήριο.

Αρθροσκοπική αποκατάσταση

Τέλος σε περιπτώση που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν καταφέρνει να βελτιώσει τα συμπτώματα,  απαιτείται Αρθροσκοπική αποκατάσταση.

Tι είπαν οι ασθενείς μου

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε πληροφορία.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ονοματεπώνυμο

Αναφορές