Datsis Physiotherapy Άρθρα Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου

Με τον όρο αυτό περιγράφουμε την κλινική κατάσταση κατά την οποία οι τένοντες του στροφικού πετάλου του ώμου προσκρούουν, έρχονται δηλαδή σε επαφή με γειτονικές ανατομικές δομές και σημεία που αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ερεθισμός ,πόνος όπως επίσης και φλεγμονή της περιοχής. Μια μικρή αναφορά στην ανατομία του ώμου ισως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα την πάθηση αυτή.

Ανατομία του Ώμου

Ο ώμος είναι ίσως  η πιο  περίπλοκη άρθρωση και έχει το μεγαλύτερο εύρος κίνησης από οποιαδήποτε άλλη άρθρωση στο ανθρώπινο σώμα .Ο σχηματισμός της γίνεται από 3 οστά: το οστό του άνω άκρου του χεριού (βραχιόνιο), την ωμοπλάτη και την κλείδα. Είναι μια άρθρωση που μοιάζει με σφαίρα.Συγκεκριμένα η κεφάλη του βραχιονίου που μοιάζει με μια (σφαίρα) αρθρώνεται με μια κοίλη επιφάνεια της ωμοπλάτης που ονομάζεται ωμογλήνη.Ένας ολισθηρός και λείος αρθρικός χόνδρος καλύπτει τις επιφάνειες της σφαίρας και της ωμογλήνης που έρχονται σε επαφή μεταξύ τους ώστε το ένα οστό να γλιστρά πάνω στο άλλο χωρίς τριβή. Η ωμογλήνη περιβάλλεται από ένα σκληρό δαχτυλίδι ινώδους ιστού που λέγεται επιχείλιος χόνδρος και  δημιουργεί τη σταθερότητα της άρθρωσης του ώμου. 
Η άρθρωση περιβάλλεται από ένα συνδετικό ιστό που σχηματίζει τον αρθρικό θύλακο. Ο θύλακος αυτός σχηματίζει σε κάποια σημεία πιο παχιές  δέσμες που αποτελούν τους συνδέσμους έτσι ώστε να  κρατά την άρθρωση ενωμένη. Το εσωτερικό περίβλημα του θυλάκου είναι ο αρθρικός υμένας όπου εκεί γίνετε η παραγωγή υγρού και που λιπαίνει την άρθρωση.

Σύνδρομο Πρόσκρουσης Ώμου
Το τενόντιο πέταλο του ώμου αποτελείται από 4 Βασικούς τένοντες :

τον υπερακανθιο ,
τον υπακάνθιο,
τον υποπλάτιο και τον ελάσσονα στρογγύλο
οι οποίοι σχηματίζουν ένα ενιαίο πέταλο τενόντων που περιβάλλει την κεφαλή του βραχιονίου και επιτρεπει ολες τις κινήσεις του ώμου.Η κύρια λειτουργία του τενοντίου πετάλου είναι να παρέχει σταθερότητα,δυναμική , επικεντρώνοντας την κεφαλή του βραχιονίου στην ωμογλήνη έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η ομαλή κίνηση στην άρθρωση του ώμου.

Τί περιλαμβάνει το σύνδρομο Πρόσκρουσης;

Η Υπακρωμιακή Πρόσκρουση είναι το πρώτο στάδιο του συνδρόμου τενοντίου πετάλου του ώμου που περιλαμβάνει τις εξής παθήσεις.

Στις παθήσεις αυτές περιλαμβάνονται:

  • την πρόσκρουση των τενόντων με αποτέλεσμα την φλεγμονή τους και ισχυρό πόνο.
  • Την αρθροπάθεια του ώμου.
  • Την μερική και η ολική ρήξη του τενοντίου πετάλου
  • Την αρθροπάθεια του ώμου.

Τί συμβαίνει κατά την Υπακρωμιακή Πρόσκρουση;

Αποτελεί την συχνότερη αιτία πόνου και μη ομαλής λειτουργικότητας της άρθρωσης του ώμου.

Είναι ένα αποτέλεσμα συμπίεσης των τενόντων του ώμου ανάμεσα στην κεφαλή του βραχιονίου και την ακρωμιοκλειδική άρθρωση, το πρόσθιο τμήμα του ακρωμίου, τον καρακοακρωμιακό σύνδεσμο.

Προδιάθεση συνδρόμου πρόσκρουσης

Μείζων ρόλο παίζει η εκφύλιση και η μη σωστή λειτουργία του στροφικού πετάλου με αποτέλεσμα η κεφαλή του βραχιονιου να μετακινηθεί προς τα πάνω.

Η μη σωστή κίνηση κ λειτουργικότητα της ωμοπλάτης προδιαθέτουν στην εμφάνιση του συνδρόμου.

Επίσης η πόρωση καταγμάτων της περιοχής σε μη σωστή θέση μπορεί να οδηγήσουν σε αυτό το σύνδρομο.

Ποια είναι τα συμπτώματα του συνδρόμου;

Έντονος Πόνος στην περιοχή του ώμου αλλά κ γύρω από αυτή είναι το κυριότερο σύμπτωμα. Επιδεινώνεται με τις κινήσεις και δραστηριότητες πάνω από το επίπεδο της κεφαλής. Όταν ο πόνος εμφανίζεται την νύχτα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κοιμηθούμε αυτό συνοδεύει τις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Πως γίνεται η διάγνωση στο συγκεκριμένο σύνδρομο;

Η διάγνωση γίνεται μέσω λεπτομερούς ιστορικού σε συνδυασμό με την κλινική εξέταση & αξιολόγηση από ειδικό Ορθοπαιδικό ή Φυσικοθεραπευτή με εξειδίκευση στις παθήσεις του ώμου. Πραγματοποιούνται ειδικά τεστ που θέτουν την διάγνωση του συνδρόμου πρόσκρουσης. Παράλληλα γίνεται έλεγχος για συνοδές παθήσεις στην περιοχή του ώμου.

Για να βεβαιωθούμε στην διάγνωση θα ήταν σκόπιμο να χρειαστούν ακτινογραφίες και μαγνητική τομογραφία ώμου.

Αντιμετωπιση για το Σύνδρομο Πρόσκρουσης του Ώμου;

Συντηρητική αντιμετώπιση

Αρχική αντιμετώπιση των ασθενών που περιλαμβάνει:

Ανάπαυση ή εκμάθηση και τροποποίηση δραστηριοτήτων καθημερινότητας.
Χορήγηση Μη στεροειδών Αντιφλεγμονώδων Φαρμάκων εφόσον το προτείνει ο θεράπων Ιατρός.

Φυσικοθεραπεία.
Η Φυσικοθεραπευτική προσέγγιση ,η λεπτομερής αξιολόγηση του ασθενούς και το αναλυτικό ιστορικό είναι μια σημαντική βάση και προϋπόθεση ώστε να επιτευχθεί και το μέγιστο αποτέλεσμα .

Εξειδικευμένες τεχνικές χειροπρακτικής (Manual Therapy)

Ειδικά μέσα Ηλεκτροθεραπείας

Άσκηση από εξειδικευμένο Φυσικοθεραπευτή με εξατομικευμένο ασκησιολόγιο ενδυνάμωσης της ωμικής ζώνης .

Εκμάθηση, πληροφόρηση, ενημέρωση ασκησιολογίου που θα είναι σημαντικό να ακολουθήσει ο ασθενής στο σπίτι -γυμναστήριο.

Αρθροσκοπική αποκατάσταση

Τέλος σε περιπτώση που η συντηρητική αντιμετώπιση δεν καταφέρνει να βελτιώσει τα συμπτώματα,  απαιτείται Αρθροσκοπική αποκατάσταση.

Tι είπαν οι ασθενείς μου

Gregory Staggel
Gregory Staggel
7 Oκτώβριος 2023
Από την πρώτη στιγμή που περάσα την πόρτα του ιατρείου, η εγκάρδια υποδοχή και η επαγγελματική στάση με έκαναν να νιώθω άνετα και ασφαλής. Ένα από τα στοιχεία που καταπλήσσουν είναι η διαρκής εκπαίδευση και η υιοθέτηση των πιο σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων. Πάντα είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της φυσιοθεραπείας και διασφαλίζει ότι η πρακτική του ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα. Είναι εμφανές ότι η φυσιοθεραπεία για αυτόν δεν αποτελεί απλώς επάγγελμα, αλλά αντιπροσωπεύει μια αληθινή αποστολή. Η επιμονή του, σε συνδυασμό με τον θερμό χαρακτήρα του, δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που ενισχύει την θεραπευτική διαδικασία. Συνοψίζοντας, η συνεργασία μου μαζί του αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας και αφοσίωσης προς την υγεία μου. Είναι προφανές ότι η εμπειρία, ο επαγγελματισμός και η αγάπη για το επάγγελμα του αναδεικνύονται σε κάθε συνεδρία, καθιστώντας τη φυσιοθεραπεία μια αναζωογονητική εμπειρία για το σώμα και το πνεύμα.
Ναταλία Κεφαλληνού
Ναταλία Κεφαλληνού
2 Oκτώβριος 2023
Η εμπειρία από το φυσικοθεραπείο ήταν πολύ ικανοποιητική! Ο κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος, ο επαγγελματισμός του Χάρη και οι εξειδικευμένες ασκήσεις με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό με το πρόβλημά μου. Σε κάθε συνεδρία έβλεπα σταθερή βελτίωση στο πόδι μου. Ταυτόχρονα, το φιλικό και ευχάριστο κλίμα που δημιουργούσε ο φυσικοθεραπευτής μου κέρδισε την εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφίλακτα!
Giannis Dendrinos
Giannis Dendrinos
28 Σεπτέμβριος 2023
Απευθύνθηκα στον Κ. Ντάτση για συνεδρίες φυσικοθεραπείας και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Κ. Ντάτσης είναι πολύ επεξηγηματικός ως προς τις λύσεις που προσφέρει, καθησυχαστικός. Μου πρότεινε επίσης μια σειρά από λύσεις που με ωφέλησαν. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα κυρίως για την εμπιστοσύνη που μου γέννησε ως επαγγελματίας.
sarah cui
sarah cui
8 Σεπτέμβριος 2023
Highly recommend!The most professional physiotherapists I had visited in Athens~ especially the acupuncture,helped me a lot.
Dora Alexandri
Dora Alexandri
26 Iούνιος 2023
Εδώ κ 2 μήνες περίπου ξεκίνησα φυσικοθεραπείες λόγω χρόνιου προβλήματος ευθειασμού στον αυχένα αλλά κ μέσης. Η βελτίωση είναι σημαντική κ αυτό οφείλεται στην άρτια γνώση κ πείρα από τον φυσικοθεραπευτή Χάρη Ντάτση. Προσιτός, ευγενικός , καταρτισμένος στη δουλειά του με τα κατάλληλα μέσα, εδώ πρέπει να πω κ με τον ιδιαίτερα προσεγμένο κ καθαρό χώρο νιώθεις ασφάλεια κ ηρεμία. Συνεχίζω κ θα συνεχίσω να τον εμπιστεύομαι!!!
Nikos Anastasopoulos
Nikos Anastasopoulos
26 Μάιος 2023
Ο Χάρης Ντατσης είναι εξαιρετικός στη δουλειά του. Με υπομονή και επιμονή και επιστημονική κατάρτιση καθώς και μεγάλη εμπειρία με βοήθησε να αποκτήσω μια ποιοτική καθημερινοτητα.
Stratos Kamargiakis
Stratos Kamargiakis
8 Φεβρουάριος 2023
Συστήνω ανεπιφύλακτα! Προσεγμένες και εξελιγμένες εγκαταστάσεις, χαλαρο και φιλικό κλίμα και πάνω από ολα επαγγελματισμος. Προσωποποιημενη ανάλυση ιστορικού ασθενούς, προσαρμογή θεραπείας στις δυνατότητες του και συνέπεια!
Mike Tsantilas
Mike Tsantilas
6 Φεβρουάριος 2023
Είναι επαγγελματίας, ξέρει πολύ καλά το πως λειτουργεί το σώμα! Είχα χρόνιο θέμα και με βοήθησε πολύ!
Ioυλία Βλάχου
Ioυλία Βλάχου
5 Φεβρουάριος 2023
Είναι εξαιρετικος επαγγελματιας και άνθρωπος, είδα διαφορά σε λίγες μόνο συνεδρίες (ο βελονισμός με βοήθησε πάρα πολύ εμένα προσωπικά, όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές που χρησιμοποιεί). Τον συστήνω ανεπιφύλακτα και δε τον αλλάζω με τίποτα, ότι και να πω είναι λίγο.
Ilias Smyrnaios
Ilias Smyrnaios
23 Σεπτέμβριος 2022
Απλά εξαιρετικός επαγγελματίας. Το υψηλό επίπεδο των γνώσεων & της εμπειρίας του σε συνδυασμό με τον δυναμικό αλλά ευαίσθητο χαρακτήρα του συντελούν σε θεραπείες με αποτέλεσμα!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!

Επικοινωνήστε μαζί μου

Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου για οποιαδήποτε πληροφορία.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ονοματεπώνυμο

Αναφορές