Datsis Physiotherapy Άρθρα Τι είναι τα συμπτώματα παγωμένο ώμου;

Τι είναι τα συμπτώματα παγωμένο ώμου;

Τι είναι τα συμπτώματα παγωμένο ώμου;

Τι είναι τα συμπτώματα παγωμένο ώμου;

Ο εξειδικευμένος στις παθήσεις του ώμου φυσιοθεραπευτής Ντατσής Χάρης με φυσικοθεραπευτήριο στο Χαλάνδρι μας βοηθά να κατανοήσουμε τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης της πάθησης του “παγωμένου ώμου”.

Διαβάστε περισσότερα: Τι είναι τα συμπτώματα παγωμένο ώμου;

Ο παγωμένος ώμος – Συμφητική θυλακίτιδα είναι μία παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επώδυνη δυσκαμψία και αίσθημα βάρους στην περιοχή. Σύμφωνα με έρευνες αναφέρεται στο 2 με 5% του γενικού πληθυσμού, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες. Ο ασθενής εκτός από τον πόνο εμφανίζει και γενικευμένη μείωση του εύρους κίνησης του ώμου προς όλες τις κατευθύνσεις.
Ο παγωμένος ώμος οφείλεται σε φλεγμονή και ρίκνωση του αρθρικού θυλάκου του ώμου. Σαν αποτέλεσμα ο ασθενής πονάει και δεν μπορεί να εκτελέσει ακόμα και τος ποιο απλές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του.
Ο παγωμένος ώμος μπορεί να είναι πρωτοπαθής ( αγνώστου αιτιολογίας) ή δευτεροπαθής. Ένα από τα πιο συχνά δευτεροπαθή αίτια είναι ο σακχαρώδης διαβήτης. Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη έχουν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν παγωμένο ώμο από ότι ο γενικός πληθυσμός. Οι ασθενείς με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη έχουν ακόμα μεγαλύτερη πιθανότητα να νοσήσουν. Eπιδημιολογικά αναφέρεται στο 2 με 5 % του γενικού πληθυσμού, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης στις γυναίκες.

Ποια είναι τα συμπτώματα παγωμένου ώμου;

Τα συμπτώματα του παγωμένου ώμου μπορεί να διαρκέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και χωρίζονται σε τρία στάδια. Κάθε στάδιο μπορεί να διαρκέσει από λίγους μήνες έως ένα χρόνο.
• Στάδιο 1: φλεγμονώδες επώδυνο στάδιο. Ο ασθενής αισθάνεται βαθύ πόνο και μία σταδιακή μείωση τις κινητικότητας του ώμου.
• Στάδιο 2: Το στάδιο του παγώματος (block-freezing )Ο πόνος μειώνεται αλλά η δυσκαμψία & το εύρος κίνησης επιδεινώνεται και τελικά σταθεροποιείται. Στο στάδιο του ‘’freezing’’ , τα συμπτώματα κρατούν για τρεις με εννέα μήνες και συνοδεύονται από πόνο, ο οποίος εμφανίζεται κυρίως κατά την διάρκεια της νύχτας. Η κινητικότητα αρχίζει να μειώνεται αισθητά, ενώ ο πόνος και η δυσκαμψία ενοχλούν πλέον εμφανώς τον ασθενή. Ο ασθενής έχει ελάχιστη κινητικότητα Με αποτέλεσμα να μην έχει τη δυνατότητα να κάνει απλές καθημερινές κινήσεις όπως να αδυνατεί να ανοίξει ένα ψηλό ντουλάπι ή να κουμπώσει ένα στηθόδεσμό κ.α
• Στάδιο 3: Το στάδιο της αποκατάστασης. Σταδιακή βελτίωση της κινητικότητας

Ποια είναι η θεραπεία για τον παγωμένο ώμο;

Σε πρώτη φάση η θεραπεία του παγωμένου ώμου είναι συντηρητική, και όχι χειρουργική. Αρχικά και συντηρητικά η φυσικοθεραπεία έχει τον πρώτο λόγο με στόχο να μειώσει τον πόνο και να αυξήσει το εύρος κίνησης. Βασικό ρόλο στην θεραπεία έχουν οι χειρισμοί με τα χέρια (Manual therapy)του φυσικοθεραπευτή, που προϋποθέτουν άριστη θεωρητική κατάρτιση, εμπειρία, υπομονή και επιμονή.

Η καλή επικοινωνία με τον ασθενή το εξατομικευμένο αποκατάστασης η ψυχολογική υποστήριξη και η ορθή καθοδήγηση από τον θεράποντα αποτελεί βασικό κλειδί για την γρήγορη επάνοδο, καθώς η αποκατάσταση πρέπει να συνεχίζεται και στο σπίτι από τον ίδιο τον ασθενή. Όσο πιο σύντομα ο ασθενής επισκεφτεί τους ειδικούς κατά την εμφάνιση των πρώτων συμπτωμάτων αυξάνει τις πιθανότητες μιας επιτυχούς συντηρητικής αντιμετώπισης.

Ένα σύνηθες πρόβλημα που συναντάμε στους ασθενείς μας, είναι ότι προσπαθούν ανεπιτυχώς να αντιμετωπίσουν μόνοι τους τα πρώτα στάδια της πάθησης, με αποτέλεσμα να χάνουν πολύτιμο χρόνο και δυσκολεύουν την επιτυχή έκβαση της θεραπείας. Τέλος, πάντα σε συνεννόηση με τον ορθοπαιδικό, μια φαρμακευτική αγωγή μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της φλεγμονής διευκολύνοντας την θεραπεία.

Σε περίπτωση που η συντηρητική θεραπεία δεν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, υπάρχει η δυνατότητα χειρουργικής αντιμετώπισης. (Αρθροσκοπικά )

Τι προληπτικά μέτρα μπορούμε να πάρουμε για τον παγωμένο ώμο;

Η πάθηση δυστυχώς δεν είναι προβλέψιμη, καθώς τα ακριβή αίτια δεν είναι ακόμα πλήρως εξακριβωμένα. Προφανώς η σωστή θεραπευτική άσκηση για την ενδυνάμωση της ωμικής ζώνης αλλά και γύρω από αυτή μπορούν να μειώσουν κάποιους παράγοντες παθογένειας, όπως για παράδειγμα κάποιο μικροτραυματισμό. Η σωστή εργονομία στον χώρο εργασίας αλλά βεβαίως και στο σπίτι στην καθημερινότητα μειώνουν τις πιθανότητες να παρουσιαστεί ο παγωμένος ώμος όπως επίσης τα σωστά κινητικά πρότυπα στην άθληση του κάθε ανθρώπου επαγγελματία ή ερασιτέχνη.

Tι είπαν οι ασθενείς μου​

Gregory Staggel
Gregory Staggel
7 Oκτώβριος 2023
Από την πρώτη στιγμή που περάσα την πόρτα του ιατρείου, η εγκάρδια υποδοχή και η επαγγελματική στάση με έκαναν να νιώθω άνετα και ασφαλής. Ένα από τα στοιχεία που καταπλήσσουν είναι η διαρκής εκπαίδευση και η υιοθέτηση των πιο σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων. Πάντα είναι ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της φυσιοθεραπείας και διασφαλίζει ότι η πρακτική του ανταποκρίνεται στα υψηλότερα πρότυπα. Είναι εμφανές ότι η φυσιοθεραπεία για αυτόν δεν αποτελεί απλώς επάγγελμα, αλλά αντιπροσωπεύει μια αληθινή αποστολή. Η επιμονή του, σε συνδυασμό με τον θερμό χαρακτήρα του, δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και συνεργασίας που ενισχύει την θεραπευτική διαδικασία. Συνοψίζοντας, η συνεργασία μου μαζί του αντιπροσωπεύει το υψηλότερο επίπεδο φροντίδας και αφοσίωσης προς την υγεία μου. Είναι προφανές ότι η εμπειρία, ο επαγγελματισμός και η αγάπη για το επάγγελμα του αναδεικνύονται σε κάθε συνεδρία, καθιστώντας τη φυσιοθεραπεία μια αναζωογονητική εμπειρία για το σώμα και το πνεύμα.
Ναταλία Κεφαλληνού
Ναταλία Κεφαλληνού
2 Oκτώβριος 2023
Η εμπειρία από το φυσικοθεραπείο ήταν πολύ ικανοποιητική! Ο κατάλληλα εξοπλισμένος χώρος, ο επαγγελματισμός του Χάρη και οι εξειδικευμένες ασκήσεις με βοήθησαν σε σημαντικό βαθμό με το πρόβλημά μου. Σε κάθε συνεδρία έβλεπα σταθερή βελτίωση στο πόδι μου. Ταυτόχρονα, το φιλικό και ευχάριστο κλίμα που δημιουργούσε ο φυσικοθεραπευτής μου κέρδισε την εμπιστοσύνη. Τον συνιστώ ανεπιφίλακτα!
Giannis Dendrinos
Giannis Dendrinos
28 Σεπτέμβριος 2023
Απευθύνθηκα στον Κ. Ντάτση για συνεδρίες φυσικοθεραπείας και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος. Ο Κ. Ντάτσης είναι πολύ επεξηγηματικός ως προς τις λύσεις που προσφέρει, καθησυχαστικός. Μου πρότεινε επίσης μια σειρά από λύσεις που με ωφέλησαν. Τον συνιστώ ανεπιφύλακτα κυρίως για την εμπιστοσύνη που μου γέννησε ως επαγγελματίας.
sarah cui
sarah cui
8 Σεπτέμβριος 2023
Highly recommend!The most professional physiotherapists I had visited in Athens~ especially the acupuncture,helped me a lot.
Dora Alexandri
Dora Alexandri
26 Iούνιος 2023
Εδώ κ 2 μήνες περίπου ξεκίνησα φυσικοθεραπείες λόγω χρόνιου προβλήματος ευθειασμού στον αυχένα αλλά κ μέσης. Η βελτίωση είναι σημαντική κ αυτό οφείλεται στην άρτια γνώση κ πείρα από τον φυσικοθεραπευτή Χάρη Ντάτση. Προσιτός, ευγενικός , καταρτισμένος στη δουλειά του με τα κατάλληλα μέσα, εδώ πρέπει να πω κ με τον ιδιαίτερα προσεγμένο κ καθαρό χώρο νιώθεις ασφάλεια κ ηρεμία. Συνεχίζω κ θα συνεχίσω να τον εμπιστεύομαι!!!
Nikos Anastasopoulos
Nikos Anastasopoulos
26 Μάιος 2023
Ο Χάρης Ντατσης είναι εξαιρετικός στη δουλειά του. Με υπομονή και επιμονή και επιστημονική κατάρτιση καθώς και μεγάλη εμπειρία με βοήθησε να αποκτήσω μια ποιοτική καθημερινοτητα.
Stratos Kamargiakis
Stratos Kamargiakis
8 Φεβρουάριος 2023
Συστήνω ανεπιφύλακτα! Προσεγμένες και εξελιγμένες εγκαταστάσεις, χαλαρο και φιλικό κλίμα και πάνω από ολα επαγγελματισμος. Προσωποποιημενη ανάλυση ιστορικού ασθενούς, προσαρμογή θεραπείας στις δυνατότητες του και συνέπεια!
Mike Tsantilas
Mike Tsantilas
6 Φεβρουάριος 2023
Είναι επαγγελματίας, ξέρει πολύ καλά το πως λειτουργεί το σώμα! Είχα χρόνιο θέμα και με βοήθησε πολύ!
Ioυλία Βλάχου
Ioυλία Βλάχου
5 Φεβρουάριος 2023
Είναι εξαιρετικος επαγγελματιας και άνθρωπος, είδα διαφορά σε λίγες μόνο συνεδρίες (ο βελονισμός με βοήθησε πάρα πολύ εμένα προσωπικά, όπως και οι υπόλοιπες τεχνικές που χρησιμοποιεί). Τον συστήνω ανεπιφύλακτα και δε τον αλλάζω με τίποτα, ότι και να πω είναι λίγο.
Ilias Smyrnaios
Ilias Smyrnaios
23 Σεπτέμβριος 2022
Απλά εξαιρετικός επαγγελματίας. Το υψηλό επίπεδο των γνώσεων & της εμπειρίας του σε συνδυασμό με τον δυναμικό αλλά ευαίσθητο χαρακτήρα του συντελούν σε θεραπείες με αποτέλεσμα!! Σε ευχαριστούμε πολύ!!

Επικοινωνήστε μαζί μου​

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.
Ονοματεπώνυμο